Terug naar het nieuws archief

Zware loting voor de Red Wolves

De loting donderdag 14 april in Dubrovnik heeft België niet echt goed bedeeld. De Red Wolves, die in pot 4 zaten werden in een groep met Frankrijk, Noorwegen en Litouwen gedropt. Niet wat je noemt gemakkelijk dus.

Frankrijk werd op het EK2016 in januari in Polen dan wel “maar” 5de, ze zijn nog steeds de regerende Olympische en Wereldkampioen, en met 5 wereldtitels zelfs recordhouder. Sinds hun eerste prijs in 1995 (WK) kan het land ook een onvoorstelbaar palmares voorleggen. In de periode 2006-2015 werd zelfs bijna ieder jaar een grote prijs gepakt: 2006 (EK), 2008 (OS), 2009 (WK), 2010 (EK), 2011 (WK), 2012 (OS), 2014 (EK), 2015 (WK). Pikant detail, onze nationale trainer, Yérime Sylla, en de technisch directeur van de BHB, Guy Petitgirard, zijn beiden Fransen.

Noorwegen klopte op datzelfde EK Kroatië, thuisland Polen, hield Frankrijk uit de halve finale, en werd in die halve finale pas op 5 seconden voor het einde van de verlengingen geklopt door de latere Europese kampioen Duistland. Maar, dat zelfde Noorwegen slaagde er afgelopen weekend dan weer niet in om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Denemarken maar vooral Kroatië bleken te sterk. Grote afwezige in Rio zal trouwens Spanje zijn, in hun kwalificaties geraakten ze uiteindelijk niet voorbij Zweden en Slovenië.

Grote onbekende is en blijft Litouwen. Bij de kwalificaties voor het EK2016 laatste in een groep met Denemarken, Bosnië-Herzegovina en Wit-Rusland. Hier liggen misschien kansen.

België begint het avontuur in november met een trip naar Noorwegen, enkele dagen later gevolgd door de thuiswedstrijd tegen Frankrijk. In de herfstvakantie, dus geen excuses om er niet bij te zijn. Begin mei 2017 volgt de dubbele ontmoeting met Litouwen, eerst thuis dan uit. En in juni ontvangt België eerst Noorwegen en reist vervolgens naar Frankrijk.

De eerste twee kwalificeren zich voor het EK2018, dat doorgaat in Kroatië. Daarnaast mag ook de beste derde zijn koffers pakken. Hiervoor komen echter alleen de uitslagen tegen de eerst twee uit de poule in aanmerking. Het wordt dus een kwestie om tegen Frankrijk en/of Noorwegen punten te pakken. Uiteraard moet er dan ook twee maal gewonnen worden van Litouwen.

Datum: 15-04-2016