U18 knap tweede in Gent

Door de zware kwetsuur van Jef, opgelopen in de allerlaatste competitiewedstrijd, vertrokken we met een wel heel krappe kern naar Gent. Gelukkig ontpopte wit konijn Lucas zich tot een volwaardig vervanger.

In de eerste wedstrijd wacht Zandvliet. Altijd een lastige brok, en ook nu is het knokken. We missen een aantal kansen, maar als we op het einde het laken toch naar ons toe lijken te trekken, krijgen we een eerste keer te maken met de gevolgen van het ontbreken van wisselspelers. Na een onzacht contact met het asfalt moet Victor van de scheidsrechters van het veld voor verzorging, geen zichtbaar bloed op het terrein! En Zandvliet profiteert optimaal van dit overtal om gelijk te maken, 10-10. De ontgoocheling is groot, want we laten al onmiddellijk een punt liggen.

De volgende tegenstander heet Kortessem. Een nu ijzersterke verdediging geeft de Limburgers echter amper ruimte, en Jules staat nu sterk te keepen. Ook nu staat het kanon nog niet helemaal correct afgesteld, maar uiteindelijk halen we het met een krappe maar oververdiende 6-4.

Tegen de hoge en offensieve verdediging van Kortrijk hebben we het moeilijk. Komt daarbij dat we nog steeds te veel kansen onbenut laten. Via 9-9 en 10-10 stevenen we weer af op een gelijkspel, maar een misser en nog eens balverlies breken ons zuur op. We gaan de boot in met 11-13.

Als laatste wedstrijd van de heenronde krijgen we thuisploeg Gent voorgeschoteld. Met 4 of 5 spelers die een heel seizoen bij de heren in tweede nationale hebben meegedraaid, en een cirkelspeler die meer dan 2 meter is en ook nog eens één van de beste spelers van het tornooi blijkt te zijn, wordt het een zware klus. Te zwaar als ook de vermoeidheid begint te spelen in deze vierde wedstrijd zonder vervangers. Het verdict is zwaar, de 10-19 nederlaag ook. Gelukkig slaag ik erin om de kopjes tijdig terug omhoog te krijgen, want de laaste tegenstander van de dag is opnieuw Zandvliet.

En dan blijkt de mentale weerbaarheid van de jongens een niet te onderschatten factor. Van in de eerste minuut wordt de tegenstander bij de keel gegrepen, en omdat we nu ook onze kansen afwerken krijgt Zandvliet geen poot aan de grond. De duidelijke 13-5 overwinning is niet alleen een mooie afsluiter van een zware dag, dit resultaat zal later in het torrnooi belangrijk worden. Want achter een ongenaakbaar Gent staan nu drie ploegen op een gedeelde tweede plaats. De finale komt plots in het vizier, morgen 4 punten in de eerste twee wedstrijden en we eindigen minstens tweede!

Na een verkwikkend ontbijt kijken we opnieuw Kortessem in de ogen. Weer staat de verdediging pal, maar anders dan de vorige confrontatie vinden we nu wel vlot de weg naar de netten, 15-4! De eerste horde richting finale is genomen, en de ruime overwinning zal later in ons voordeel spelen. Winst tegen Kortrijk is garantie op de finale, verliezen we dan gaat die eer naar Kortrijk. Maar het onwaarschijnlijke derde scenario vindt plaats. We spelen sterk, staan heel de wedstrijd aan de leiding. Maar dan morsen we weer met kansen, en in de laatste minuut komt Kortrijk gelijk. Bal verlies en een tegendoelpunt, en de finale is plots ver weg. Nog eens balverlies, en het lijkt voorbij. Maar blijkbaar heeft ook Kortrijk last van de zenuwen, want luttele seconden voor het einde komen we toch nog in balbezit. De wanhoopspas komt perfect aan, en wordt deze keer met zorg afgewerkt. 9-9 en nog 2 seconden te gaan! Zware ontgoocheling bij de coach, in schoonheid eindigen is toch zo veel mooier. Want nu moeten we minstens een punt halen tegen Gent om zeker te zijn. Want met nog één wedstrijd te gaan vechten we nog steeds samen met Zandvliet en Kortrijk voor die ene plaats in de finale, en de zekerheid op minstens een beker.

Maar sport zou sport niet zijn als op de meest onverwachte momenten niet de meest onverwachte dingen gebeuren. Kortessem pakt zijn eerste punten van het tornooi door Kortrijk te verslaan, en door de heel zware nederlaag van Zandvliet tegen Gent valt alles plots op zijn plaats. Zelf kunnen we het verlies tegen Gent beperken tot 10-17. Op basis van het doelpuntencoëfficient eindigen we op de tweede plaats, en spelen we na 8 wedstrijden zonder wisselspelers, eerder onverwacht maar zeker niet onverdient, de finale. Een beker hebben we nu al, en die kan in de finale alleen maar groter worden. Iedereen heeft dan misschien schrik om tegen het beresterke Gent af te gaan, behalve de jongens van Brasschaat. De opdrachten worden keurig uitgevoerd, en dankzij een sterke Jules en het verzilveren van alle kansen nemen we een blitz-start, 4-0! Bij de Gent-spelers zie je verbijstering, bij de geel-zwarte supporters ongeloof! Wat gebeurt hier, dit kan toch niet waar zijn. Maar Gent kan wisselen zonder aan kwaliteit in te boeten, terwijl de bank van Brasschaat nu bevolkt is met miniemen die ook al 9 wedstrijden in de benen hebben. We houden nog even stand, maar na 5-5 neemt Gent over. De kloof wordt groter, het wordt duidelijk dat we het niet zullen halen. Even twijfel ik om te wisselen, maar dan besluit ik om de jongens de finale, hun finale waar ze zo hard voor gewerkt hebben, te laten uitspelen. De uitslag speelt nu geen rol meer. Dit is niet alleen een heel mooi resultaat, als afscheidscadeau voor de coach kan dit tellen. En dit cadeau wordt, net als de beker, toch nog groter, veel groter zelfs. Want dankzij de sterke resultaten van al de andere ploegen van Brasschaat mag ik als trotse voorzitter op het einde van de dag ook de Artevelde Cup in ontvangst nemen. Nog twee keer winnen, en die prachtige wisselbeker is voor altijd van ons. Bedankt aan alle jongens en meisjes voor dit prachtige weekend, een mooier afscheid had ik me niet kunnen voorstellen!

Erwin

Datum: 29-05-2015